Elementarne wyposażenie kuchni

Zasadnicze wyposażenie jadalni jest to minimum do gotowania, lecz też maksimum dla ludzi, które preferują gotować, a nie kolekcjonować niepotrzebne towary. Taki zestaw pozwoli zrobić większą część smakowitych potraw. Nóż – to podstawa podstaw.

Bez niego nie da się nic wykonać w kuchni. Niefortunnie dobry nóż nie jest tani i w zasadzie jeden jest w stanie zastąpić nam cały komplet. Zazwyczaj używa się trzech noży, tak więc kupując 3 zacne noże, zaoszczędzamy pieniądze na nikomu niepotrzebny zestaw 12-stu noży. Trzy noże, jakimi możemy wszystko zrobić: mały (do obierania), większy z długim plus cienkim ostrzem (krojenie wędlin, warzyw), duży nóż z dużym ostrzem (krojenie wędlin w cienkie plastry, siekanie ziół itp.) Młynek do pieprzu – nigdy nie kupujmy mielonego pieprzu, jaki jest wywietrzały oraz nie ma tej „mocy” co świeżo zmielony pieprz.

Świeżo zmielone ziarnka pieprzu to całkowicie inna jakość, aniżeli mielony z torebki. Nie ma znaczenia, jaki młynek wybierzecie – tradycyjny, innowacyjny – najważniejsze to wsypać ziarenka i mielić bez wysiłku. Deska do krojenia – to podstawa po nożu, albowiem na czym będziemy kroili warzywa czy mięsa naszymi nożami? Nie ma w zasadzie znaczenia z czego będzie zrobiona nasza deska – z plastiku, drewna, czy ceramiki. Istotny jest natomiast rozmiar – musi być większa, żeby swobodnie można było pokroić na niej główkę kapusty.

Jeżeli skusimy się na drewnianą deskę, to przed startowym zastosowaniem musimy natrzeć ją olejem oraz ażeby nie zniszczyła się zanadto szybko, musimy myć ją w wodzie jak najkrócej. Garnki emaliowane – w klasycznej kuchni wystarczają w gruncie rzeczy trzy: duży (o kubaturze 4-5 litrów), średni (do gotowania mniejszych rzeczy), rondelek (do sosów). Kiedy gotujemy częściej i chcemy posiadać w swoim wyposażeniu zawodowe garnki to moglibyśmy wyposażyć się o jeszcze dwa: wysoki (o kubaturze 2-3 litry), duży, płaski (doskonały do gotowania ziemniaków).



Powiązane słowa: