Jak poprawnie zaparzyć kawę?

Jest dużo opcji parzenia kawy oraz dzięki temu mamy możność poznać kolejne oblicza aromatycznego napoju. Parzenie kawy możemy nazwać obrzędem. W ogromnej dozie od niego jest zależne czy kawa będzie smakowała wyśmienicie czy też nie.

Zalanie kawy wodą to nie wszystko co potrzeba zrobić. Wydaje się, że nie ma nic prostszego od technik zaparzania kawy. Przecież wystarczy jedynie uruchomić ekspres ciśnieniowy do kawy, który zrobi za nas wszystko lub zalać zmielone ziarna kawy gorącą wodą. A jednakże tak do końca nie jest. Należy umieć parzyć kawę i w dodatku nie jest to łatwa umiejętność. Odpowiednie miejsce, czas i towarzystwo to połowa triumfu do picia kawy. Inna połówka to oczywiście właściwe przygotowanie.

Odpowiednio, gdy dysponujemy młynkiem do mielenia ziaren kawy albo ekspresem z wbudowanym młynkiem. Napar przygotowany ze świeżo zmielonych ziaren smakuje najlepiej. Nie małe znaczenie dla smaku kawy ma czas jej parzenia, ponieważ najszybciej uwalniają się substancje zapachowe, w kolejnym etapie smakowe, a na końcu gorzkie. Najprostszy wzór to zalanie kawy, jednakże przenigdy nie wrzątkiem. Temperatura wody winna wynosić mniej więcej 85°.

Zwyczajnie zagotowanej wodzie pozwólmy chwilę postać, grubość zmielonych ziaren winna wynosić przeciętnie 0,2 mm. Przyrządzenie kawy po turecku polega na zalaniu kawy zimną wodą oraz doprowadzeniu jej do wrzenia w tygielku bądź emaliowanym garnuszku, rondlu ze szczelną pokrywką. Mamy możliwość też zużyć w tym celu ogniotrwały dzbanek ceramiczny. Filtrowanie polega na przelewaniu gorącej wody poprzez zmieloną kawę umieszczoną na sitku lub też wkładce z bibuły filtracyjnej. Kawa musi być zmielona średnio, około 0,2 – 0,25 mm.



Powiązane słowa: