Jak przygotować się do zawodu pszczelarza

Któż z nas nie lubi woni świeżego miodu, doskonałego smaku oraz ładnego żółtego koloru? Szkoda, że nie wszystkim dane jest poznanie tajemnic zawodu pszczelarza. Ja miałam szansę nie raz podpatrywać tatę podczas prac przy ulach. Jeżeli chciałby zająć się pszczołami zawodowo, musi to być jego hobby.

Strach i niechęć do takich owadów, uniemożliwi osiągniecie sukcesu w tym sektorze. Poznanie specjalizacji należałoby rozpocząć od zdobycia takich tajników wiedzy jak: - hierarchia społeczna pszczół – czym jest pszczoła miodna, w jaki sposób rozróżnić robotnice od zbieraczek, jak dbać o trutnie, jak opiekować się matką-pszczoła oraz jaka jest struktura społeczna i jakimi zasadami rządzą się mieszkańcy ula. Są to obowiązkowe podstawy, które należy dokładnie poznać oraz dostosować się do przestrzeganych tam reguł. - lokalizacja – zastanowić się musimy jakie drzewa i rośliny rosną w okolicy punktu, na którym chcemy stworzyć pasiekę.

Przede wszystkim od tego zależne jest jaki miód uzyskamy. Lokalizacja ma duże znaczenie również, jeżeli chodzi o ilość wyprodukowanego miodu. Im bliżej są rośliny, z których można zebrać pyłki tym lepiej, - sprawy techniczne – wybrać trzeba które ule wybrać i jak je urządzić. Nauczyć się jak się nimi opiekować, czym są ramki albo odkłady pszczele. No i najważniejsze, jak dbać i karmić pszczoły.

Jeśli podejdzie się do tematu poważnie, poświęci się czas na zdobycie i usystematyzowanie wiedzy, a także zdobędzie doświadczenie na dobrze działającej pasiece, sukces jest na wyciągnięcie ręki. Do tego odrobinę szczęścia, ogrom pracy i jeszcze więcej samodyscypliny, a na pewno na stole zagości nie jedna porcja pysznego, świeżegopachnącegomiodu.



Powiązane słowa: