Jak zrobić przetwory na zimę?

Smakiem a także zapachem owoców pragniemy napawać się przez cały rok. Z tego względu należy zrobić domowe przetwory. Przetwory na zimę są raczej pracochłonne w przygotowaniu, jednak bardzo warto spróbować.

Zamknięte w prześlicznych słoikach mogą być pysznym a także niepowtarzalnym prezentem. Nie ma co ukrywać, że sporządzenie przetworów na zimę jest procesem czasochłonnym, jednak za to bardzo opłacalnym. Poza tym przygotowując własnoręcznie przetwory, znamy gruntownie ich skład i możemy dobrać poziom cukru do własnych potrzeb lub zastąpić go słodzikiem. Przed włożeniem owoców do słoika, musimy je sortować. Na przetwory najbardziej optymalne będą dojrzałe, ale jednocześnie nie za miękkie, albowiem wtedy podatne są na wszelakie obicia i obtarcia, zaś to z kolei niezwykle pogarsza ich smak.

Owoce, z jakich chcemy wykonać przetwory, najlepiej myć przed samym smażeniem, ażeby przez kontakt z wodą nie utraciły jędrności. Należy też pamiętać, ażeby wydrylować owoce, jakie tego wymagają. Bardzo ważną rolę odgrywa poprawne sporządzenie słoików oraz butelek na przetwory. Należy je totalnie wyszorować, wyparzyć albo wypiec w piekarniku, a potem zostawić do samodzielnego wyschnięcia.

W kolejnym etapie moglibyśmy zająć się takimi rzeczami, jak Projekt etykiety – to znakomita zabawa dla dzieci a także rodziców. Jest to niezwykle przydatne, jeżeli planujemy wykonać kilka rodzajów przetworów. Wobec tego słoiki będą uporządkowane, za to w naszej spiżarni będzie panował ład i porządek. Zrobione słoiki z konfiturą czyścimy z zewnątrz z pozostałości po owocach i rozpoczynamy pasteryzację. Słoiki z przetworami w środku gotujemy poprzez jakiś czas w wodzie, a później wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.



Powiązane słowa: