Na czym polega racjonalne żywienie bydła?

Racjonalne żywienie nazwiemy takie, jeśli w paszy dla krów dostarczona jest odpowiednia ilość składników pokarmowych, cechujących się stosowną kondycją. Racjonalne żywienie odgrywa kardynalną rolę w procesie uzyskiwania należytego poziomu hodowli.

Więc, ażeby żywienie było racjonalne, musimy nie tylko donieść zwierzętom substancji pokarmowych, praktycznych dla ich adekwatnego rozwoju, ale też zadbać, żeby przyjęty przez nas kierunek produkcji dawał zyski. Na samym zaczątku powinniśmy ustalić jaką ilość składników pokarmowych oraz energii musimy dostarczyć zwierzęciu wszelakiego dnia.

Korzyści tego rodzaju określają tak zwane zasady żywieniowe. Rozmaitość naszych zwierząt hodowlanych odnajdzie odzwierciedlenie w zróżnicowaniu norm żywieniowych. Normy żywieniowe dla bydła określają jego codzienne potrzeby na jednostki owsiane, sucha masę, białko ogólne strawne, wapń, fosfor jak również karoten. Krowom produkcyjnym należy dostarczyć takiego typu pasze dla bydła, ażeby zimą zdolna była wyprodukować do 12 kg mleka na co dzień, a latem 15-20 kg.

Na zasady żywieniowe krów składa się zapotrzebowanie bytowe, produkcyjne oraz dodatki. Zapotrzebowanie bytowe jest to ilość składników pokarmowych, która jest niezbędna do przeprowadzenia typowych funkcji życiowych organizmu, jak oddychanie, trawienie, itd. Na zapotrzebowanie bytowe nie składają się tego rodzaju elementy jak przyrost masy ciała, produkcja mleka, czy w wypadku krów cielnych - rozwój płodu. Na wielkość zapotrzebowania bytowego wpływa głównie wielkość ciała zwierzęcia. W związku z tym, żądanie bytowe dorosłego zwierzęcia określa się w zależności od masy ciała.



Powiązane słowa: