Parzenie kawy w zaparzaczu

Jest dużo opcji przygotowania kawy. Jednakże to co najważniejsze to to, iż kawa to napój wymagający szczególnej staranności. Wydobycie znakomitych zalet smakowych gwarantują pełną satysfakcję ze smaku oraz aromatu. Wbrew powszechnemu poglądowi panującemu w naszej ojczyźnie, kawa zalewana nie jest kawą po turecku. Wzór jej technik zaparzania jest całkiem odmienny.

Niebywale drobna zmieloną kawę, zmieszaną z cukrem musimy wsypać do tygielka, zalać zimną wodą kilkanaście razy podgrzewać, aby wywar się podniósł, lecz nie zagotował. Nim przelejemy gorący napar do filiżanek, powinniśmy dodać kilka kropel zimnej wody, ażeby fusy opadły na dno. Najprostszy model parzenia kawy to ten w filtrze. Do filtra z wkładem umieszczonego w dzbanku potrzeba wsypać parę łyżeczek kawy oraz powoli zalać go gorącą wodą. Rzeczony sposób jest rozwiązaniem z sytuacji, kiedy nie jest nam potrzebny ekspres do kawy delonghi. Kawa z ekspresu przelewowego jest bardzo sławna, tania i wydajna. Woda przelewa się automatycznie poprzez filtr ze zmieloną kawą.

W tego rodzaju ekspresie jest swoisty podgrzewacz, jaki utrzymuje temperaturę kawy. Ekspres ciśnieniowy służy tylko i wyłącznie do przygotowania espresso. Wszelkie odmienne napoje (przykładowo. cafe latte, cappuccino) są przygotowane na bazie espresso. Caffetierka, czyli wariant parzenia kawy nieco identyczny w działaniu do parze w ekspresie ciśnieniowym. Dolną część fenomenalnego czajniczka napełnia się zimną wodą, nad nią jest sitko ze zmieloną kawą, za to nad nim z kolei górny pojemnik na napar.

Całość ustawiamy na kuchence, zaś gotująca się woda w dolnym zbiorniku przechodzi do góry i pod ciśnieniem przechodzi przez kawę. W górnej części wylewa się gotowy napar.



Powiązane słowa: