Sprzęty stosowane w restauracji i firmach cateringowych

Duża liczba restauracji stosuje różne sprzęty oraz przyrządy, żeby potrawy, które serwują za każdym razem miały odpowiednią temperaturę. Czy w tym kryje się jakiś sekret?

Sekret nie tkwi w szybkości serwowania i podawania jedzenia, nie jest nią także niecodzienna mikstura lub preparat. Kluczem są odpowiednie urządzenia i sprzęty, a wówczas zimne potrawy przestaną stanowić problem. Jednym z częściej stosowanych sprzętów są bemary oraz podgrzewacze do potraw. I jakkolwiek są do siebie bardzo podobne to różnią się one, nie tylko wielkością, ale również budową oraz funkcją.

Bemary są urządzeniami, których podstawowym celem jest podtrzymanie odpowiedniej temperatury przyrządzonego wcześniej dania. Z języka francuskiego znaczy bain marie, czyli kąpiel wodna. Określenie to nawiązuje do ich budowy. Otóż sposób działania bemarów polega na zastosowaniu izolacji wodnej. Utworzone są one z dwóch, umieszczony jeden w drugim, pojemników. Pierwszy- mniejszy służy do przechowywania gotowych już dań. Pomiędzy nimi znajduje się woda, która izoluje temperaturę w środku urządzenia. Natomiast podgrzewacz do potraw jest często małym, w porównaniu do bemarów, naczyniem. W tym wypadku raczej nie wykorzystuje się wody jako surowca do źródła temperatury. Częściej są to małe świeczki lub zasilane są elektrycznie.

Różnicą między bemarem, a podgrzewaczem jest ich wykorzystanie. Zazwyczaj podgrzewacze możemy spotkać w małych budkach gastronomicznych i domowych kuchniach. Ze względu na rozmiary doskonale przydają się jako naczynie do przechowywania gotowych dań dla reszty domowników. Natomiast bemary bardziej stosowane są w wielkich restauracjach oraz firmach cateringowych. Ponieważ na rynku przeważają większe bemary, dodatkowo pozwalają na przechowywanie posiłków dla dużej liczby ludzi.



Powiązane słowa: