Wyselekcjonuj jak najlepsze drewno do kominka

Każdy, kto posiada w domu kominek, dobrze wie, że nie należy w nim palić pierwszym z brzegu drewnem. Drewno kominkowe powinno być należycie przygotowane i spełniać określone kryteria, żeby kominek pracował wydajnie, a jednocześnie ekonomicznie.

Szczególnie ważny okaże się gatunek drewna, który jest wykorzystywany do palenia w kominku. Najlepiej nadaje się do tego drewno liściastych drzew, gdyż drewno drzew iglastych zostaje spalone znacznie w szybszym tempie, a co więcej ma sporo żywicy, która zanieczyszcza kominek. Warto też zaznajomić się z czymś takim, co określa się wartość opałowadrewna, aby przebrać to, które da nam największą ilość ciepła. Najlepiej wypada drewno grabu, buku czerwonego bądź dębu. Drewno kominkowe powinniśmy także wybierać pod kątem tego, jak bardzo zdoła zanieczyścić przewód kominowy oraz kominek. To wynika z ilości zawartych w drewnie garbników i kwasów, które podczas spalania uwalniają substancje, które mogą powodować tego typu zanieczyszczenia.

Inną ważną sprawą jest poziom wilgotności drewna. Zbyt zawilgocone drewno pali się zupełnie nieekonomicznie i w skutek tego powstaje znaczna ilość sadzy, która zanieczyszcza kominek. Wilgotność drewna do kominka lepiej, aby nie przekraczała 20%. Jak to sprawdzić? Jeśli kora bez oporu może zostać oddzielona od drewna, jego poziom wilgotności jest nadal zbyt przekraczający normy.

Ostatnia kwestia będzie sposób jak pocięto drzewo na kawałki. Powinno to być przeprowadzone poprzez wykorzystanie pilarki, a ostatecznie stosownie wyważonej siekiery.

Jeśli chodzi o drewno do kominka tartak brzózki oferuje takie, które spełnia powyższe kryteria. Nazjlepsze okażą się być rodzime gatunki, typu dąb, sosna czy drewno drzew owocowych, które się pali, a do tego daje nam sporą ilość ciepła.



Powiązane słowa: